נגישות
נגישות

אחת ולתמיד: מסעדות החובה של תל אביב

מהחלוציות של בית תאילנדי, דרך הפרשנות היחודית של טאיזו ועד המנות העל זמניות של שילה - המוסדות הקולינריים התל אביביים שחייבים לאכול בהם לפחות פעם אחת

מגזין REST מסעדות בתל אביב
עודד פשטצקי

עודד פשטצקי

12/07/2018
  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

זה לא שחסרות מסעדות טובות ואפילו מעולות בתל אביב. למעשה תל אביב נחשבת לאחת הערים המגוונות והשוות ביותר בעולם מבחינה קולינרית. אבל לא כל מסעדה בתל אביב שנעים וטעים לאכול בה, מהווה חלק מה-DNA של העיר. אז אילו מסעדות מהוות אלמנטים אינטגרליים בנוף של העיר העברית הראשונה? ובכן, מדובר מן הסתם בנושא לוויכוח אינסופי, והבחירה המחייבת היא משימה מסובכת. הנה לכם כמה רעיונות להתחיל איתם את הדיון - אלה עשרת המוסדות קולינריים שבחרנו בתל אביב.

מסעדות מומלצות במתחם התחנה של תל אביב
ד"ש מהמזרח: אסיאתיות מומלצות ברחבי הארץ
נ
בחרת הבראנצ'ים המצטיינים בתל אביב
המסעדות של רחוב בן יהודה בתל אביב

בית תאילנדי

את בית תאילנדי, פתחו בני הזוג יריב מלילי ולק סונן, שהכירו בזמן שמלילי עבד בתאילנד כדייג. המסעדה נפתחה ב-1996 ואמנם זה לקח לה מספר שנים, אך בשלב מסוים, החלה לקבל את ההכרה הראויה לה. לא נגזים אם נכתוב שבעשור האחרון בית תאילנדי קצרה כל תואר אפשרי ושהמסעדה המדליקה הזו נחשבת כיום לאחת המסעדות הטובות והפופולאריות ביותר בעיר. יש לא מעט דברים מיוחדים בבית תאילנדי. בין היתר מדובר בעובדה שקברניטי המקום מגדלים בעצמם את הירקות התאילנדיים המסורתיים, שמקנים למנות המוגשות במקום את הטעם האותנטי שלהן.
אסור לפספס: כל אחת מהמנות תטיס אתכם תוך ביס אחד חזרה לתאילנד, בדגש על המנות האחרונות המיוחדות המוגשות במקום כמו פרוסות הבננה שמבושלות בחלב קוקוס (קואי בואטשי) ופונץ' חלב הקוקוס שמוגש עם פניני טפיוקה, פירות וקרח כתוש (נאם קנג סאי).
בית תאילנדי, בוגרשוב 8, תל אביב. 053-9438959

שולחן בבית תאילנדי (צילום: מיטל סלומון)טיסה ישירה לתאילנד. שולחן בבית תאילנדי (צילום: מיטל סלומון)

הסלון

מסעדת הסלון של אייל שני, היא לא רק בין הטובות שבמסעדות תל אביב, אלא גם אחת המיוחדות שבהן ולו רק בזכות זה שהיא פתוחה יומיים בשבוע בלבד. היא נפתחה ב-2008, אחרי שני עשורים שבהם שני התמקד בעיקר בייעוץ קולינרי ובכתיבה וסימנה את החזרה שלו למרכז הבמה. מאז שני הפך לקיסר באימפריה של מסעדות שכבר הספיקה לשלוח זרועות לניו יורק, מלבורן, וינה ופריז. כמו כן בעשור שחלף מאז פתיחת המסעדה, הספיק שני לפתוח גם מסעדות נוספות בישראל, אך לדעתנו בסלון עדיין ניתן להרגיש ולטעום בצורה הטובה ביותר את היצירתיות, היצריות, הטירוף והסטייל הייחודיים של שני, במלוא עוצמתם.
אסור לפספס: המנות בתפריט של סלון משתנות בהתאם לחומרי הגלם הטריים ביותר הרלוונטיים לאותו שבוע. לכן נמליץ לכם רק להגיע עם רעב גדול ופתיחות מחשבתית.
סלון, מעבר יבוק 8, תל אביב. 052-7035888

יפו תל אביב

יפו תל אביב נפתחה בסוף 2011 (ליתר דיוק ב-11 בנובמבר) על ידי השף חיים כהן וד"ר אלי לנדאו, מהאושיות הקולינריות הבולטות בישראל, שהלך לעולמו באמצע 2012. במסעדה המשגשגת, שנפתחה כמעט עשור אחרי הסגירה של מסעדת קרן המיתולוגית, כהן מגיש תפריט אקלקטי המביא לידי ביטוי את הדרך הקולינרית הארוכה שעשה מבית אימו, דרך מסעדת קרן ועד ימינו. כהן מחבר ביד אמן בין מנות קלאסיות לעולם החדש ובין הטעמים וחומרי הגלם המקומיים למטבח הצרפתי ואת כל זה הוא עושה בקלילות ובלי יומרות. כמעט עשור חיכינו שכהן ילבש שוב את בגדי השף (ולא בתכנית טלוויזיה) ולשמחתנו, היה בהחלט שווה לחכות.
אסור לפספס: מנת לחי עגל שמבושל שעות באדים של יין אדום ומוגש עם קרם ארטישוק ירושלמי, בצל ספרדי וסלק מזוגג, היא פשוט חיים כהן במיטבו.
יפו תל אביב, יגאל אלון 98, תל אביב. 053-9440250

פילה בקר, ציר בקר, פטריות וירקות ירוקים (צילום: אסף רזון)בין חומרי גלם מקומיים למטבח הצרפתי. פילה בקר של יפו תל אביב (צילום: אסף רזון)

טאיזו

מסעדת טאיזו נפתחה במרץ 2013, בהשקעה חסרת תקדים של כשלושה מיליון דולר. את היד הארוכה שלח לכיס לא אחר מהבעלים של מותג הוודקה סטוליצ'ניה, שהכיר את השף יובל בן נריה בתקופה שבה עבד כשף התפעולי של מסעדת הרברט סמואל. החיבור בין השניים הוליד את אחת המסעדות הטובות ביותר בישראל, המשתרעת על פני שטח של 500 מ"ר ומתהדרת בתקרות שמתנשאות לגובה של שישה מטרים. במסעדה המרשימה, שעל העיצוב הייחודי שלה חתומים האדריכליות גלי אמית וסיגל ברנוביץ' (מיאזאקי, בינדלה) והאדריכל פיצו קדם (לגו, בית הקורטן, מגדל ארלוזורוב, מגדל בית לסין), מציג בן נריה את הפרשנות האישית שלו לאוכל הרחוב של דרום מזרח אסיה (בדגש על וייטנאם, קמבודיה, תאילנד, סין והודו). ולא יפתיע אתכם ודאי לגלות שמדובר באחד מגדולי הפרשנים בדורנו.
אסור לפספס: מדי יום ראשון (החל מהשעה 19:00) מתקיימת בטאיזו חגיגה הודית טעימה במיוחד שבה תוכלו להתענג על מנות כמו פארטה ממולאת, עוגת אפונה ופוט סטיקרס.
טאיזו, דרך מנחם בגין 23, תל אביב. 053-7933705

דמפלינג שנחיזי של טאיזו (צילום: איליה מלינקוב)כל אסיה במקום אחד. דמפלינג שנחיזי של טאיזו (צילום: איליה מלינקוב)

שילה

שילה היא מסעדת שף המתמחה בדגים ופירות ים. אך האמת היא שהתיאור הלקוני הזה, עושה למסעדה הכול כך ייחודית הזו עוול לא קטן. את המסעדה המצליחה פתח השף שרון כהן (קפה אירופה, שיפודי אירופה, פלורנטין האוס) לפני 12 שנים ומאז הספיקה להפוך למוסד קולינרי של ממש ולקטוף כל פרס אפשרי. האמת היא שלא החלטנו עדיין אם מדובר במסעדה עם הבר הכי שווה בעיר או בבר עם האוכל הכי טעים, אבל בין כך ובין כך, מדובר באחד המקומות השווים ביותר בעיר.
אסור לפספס: 30 גרם קוויאר מנחל דן לפתיחת הארוחה, קרפצ'יו שרימפס קריסטל לראשונה וחצי לובסטר קנדי (המוגש על ספגטיני בציר דגים, למון גראס וקלמרי) לעיקרית. מדוע? כיוון שחיים רק פעם אחת.
שילה, בן יהודה 182, תל אביב. 053-9443260

מיט בר

מיט בר תחגוג בשנה הבאה חצי יובל להקמתה: חצי יובל של מצוינות קולינרית והרבה מאוד בשר משובח. את המסעדה המצוינת הקימו האחים שרון ושי שלומי ב-1994, לאחר שהפעילו את הצ'יקן באגט, שבו מכרו בעיקר בגטים עם עוף מוקפץ. בתחילת דרכה ליווה את המסעדה המצליחה היועץ הקולינרי יענק'לה שיין, שהלך לעולמו ב-2017. למעשה שיין ז"ל הוא זה שכתב את התפריט הראשון של מיט בר ובכך התחיל קריירה עשירה של כתיבת תפריטים ובניית קונספטים. ברבע המאה שחלפה מאז שהוקמה מיט בר התל אביבית, הספיקו האחים שלומי להקים את מיט בר ההרצליינית, לפתוח את הבאר המצליח נקסט דור וכן לפתוח ולנהל במשך כמעט עשור את מסעדת מדזו ההרצליינית. יחד עם זאת, מיט בר היא ללא ספק ההצלחה הגדולה ביותר שלהם.
אסור לפספס: מדי יום מגישים במקום נתחים שהגיעו לדרגת היישון האופטימאלית עבורם ולכם ההמלצה שלנו היא לשאול את הצוות על הנתחים המומלצים של היום ולסגור עניין.
מיט בר, שדרות ח"ן 52, תל אביב. 053-9443569

הבסטה

מסעדת הבסטה היא חלוצת מסעדות השוק התל אביביות. היא נפתחה ב-2007 ומאז מקפידה לעדכן את התפריט הצבעוני והמוקפד שלה, מדי יום ביומו (למעט מנות הדגל שככול הנראה יישארו בתפריט לנצח). שני אנשים עומדים מאחורי ההצלחה של המקום: מעוז אלונים ואיתי הרגיל (מעורב, קפה אירופה). השניים מצליחים לשלב באופן מעורר התפעלות בין קלאסיקות צרפתיות לפשטות העונתית של השוק התל אביבי, מה שבא לידי ביטוי למשל במנות מופלאות כמו בורקס סרטנים, המותקן מבצק עלים שחום שעוטף מלית סרטנים בשרנית ומוגש בציר סרטנים המעלה ארומות של פסטיס ויין לבן. וכבר היו מי שאמרו: "ביקרתם בתל אביב ולא אכלתם בבסטה? כאילו לא ביקרתם בתל אביב".
אסור לפספס: חבל על כל דקה של התלבטות – בקשו מהצוות במקום שיארגן לכם ארוחה קלילה או רצינית (בהתאם לנפח הפנוי בקיבה) ותנו לו לעשות את העבודה. לא תתחרטו.
הבסטה, השומר 4, תל אביב. 03-5169234

פופינה

פופינה היא מהמסעדות היותר צעירות ברשימה המכובדת שלנו, אך ללא ספק אחת הטובות שבה ובעיר בכלל. היא נפתחה לפני כחמש שנים בנווה צדק במבנה עתיק על ידי השף היצירתי אוריאל קמחי, שהחליט להפוך סדרי עולם: במקום להגיש תפריט מסורתי, הרכיב תפריט מיוחד במינו הכולל חמש קטגוריות – כבישה, אידוי, אפייה, צלייה ובישול ארוך. בקטגוריית הבישול הארוך תמצאו למשל קנלוני לחי עגל, בקטגוריית האפייה מככבת פיצה טלה מעושן ובקטגוריית הכבישה, אנחנו התאהבנו בטרטר ג'ין & טוניק. לפני יום הולדתו ה-30 זכה קמחי בתואר "השף הצעיר הטוב ביותר בעולם", בתחרות שהתקיימה ממטעם סן פלגרינו העולמית. לעניות דעתנו, לגיל אין שום קשר לכישרון של קמחי. מדובר פשוט בעילוי שאין לנו ספק שעוד נשמע עליו רבות.
אסור לפספס: במקום לבזבז אנרגיה יקרה על התלבטויות, לכו על מנת הטעימות שכוללת שבע מנות והתחילו לחייך.
פופינה, אחד העם 3, תל אביב. 053-8093690

בר ים מאודה של קיץ בפופינה (צילום: חיים יוסף)לכו מנת הטעימות. בר ים מאודה בפופינה (צילום: חיים יוסף)

קופי בר

נראה כי 1994 הייתה שנה מבורכת מבחינת יבול המסעדות התל אביבי, כיוון שבשנה שבה באה מיט בר לעולם, פתחו בני הזוג רותי ומתי ברודו את קופי בר. קופי בר בישרה את תחילת עידן המסעדות המוקפדות שהציעו מנות במחירים הגיוניים. 16 שנים אחרי הפתיחה החגיגית של קופי בר, פתחו בני הזוג את בראסרי ובהמשך פתחו גם את רוטשילד 12, קפה 12, דליקטסן והוטל מונטיפיורי. יחד עם זאת, אף אחת מהמסעדות שהגיעו אחריה, לא השאירה את חותמה הברור והשפיעה בצורה כה עמוקה על תרבות הבילוי ועל המסעדנים של תל אביב. 
אסור לפספס: התפריט המוגש במקום מתחלף מדי שבוע ולכן נימנע מלהמליץ לכם על מנה שגרמה לנו להתאהב. אבל אם טרם יצא לכם לחוות את הבראנץ' של קופי בר, המוגש במקום מדי יום שישי, נמליץ גם נמליץ שתרשמו לפניכם ביומן. 
קופי בר, יד חרוצים 13, תל אביב. 053-9380639

טאקוס מלא טרטר אנטיאס של קופי בר (צילום: עידית בן עוליאל)אל תפספסו את הברנץ'. טאקוס טרטר אנטיאס של קופי בר (צילום: עידית בן עוליאל)

טופולופומפו

בחרנו לסיים את הרשימה האקסקלוסיבית עם אחת המסעדות המרשימות ביותר בישראל, עם השם המאתגר ביותר בעולם: טופולופומפו של השף אבי קונפורטי. טופולופומפו נפתחה בהשקעה חסרת תקדים, כשלפי השמועות שרצו בעיר, מדובר בסכום של כתריסר מיליון שקלים. על העיצוב עוצר הנשימה של המקום הופקד האדריכל אלון ברנוביץ', שחתום בין היתר על העיצוב של הרברט סמואל, סושי סמבה, יפו תל אביב, צ'ימיצ'נגה, זוזוברה ועוד רבות ויפות אחרות. אז מה תמצאו בטופולופומפו, שנפתחה ב-2013? 720 מ"ר המתפרשים על מספר מפלסים, עיצוב עוצר נשימה ואוכל שרק קונפורטי יכול לחלום, להגשים ולהגיש לסועדים שלו.
אסור לפספס: באמת שלא פשוט לבחור מנה מנצחת, אבל אם תתעקשו, נמליץ לכם להזמין בלק הר-גאו (כיסון שרימפס-תירס טארו בסויית פירות ים מוקצפת) לראשונה ופילה לבן בשבעה תבלינים (המוגש עם דאל שעועית שחורה וקורמה תירס קלוי) לעיקרית.
טופולופומפו, הסוללים 14, תל אביב. 053-9367707

הר גאו תירס של טופולופומפו (צילום: באדיבות המקום)מנה מנצחת. הר גאו תירס של טופולופומפו (צילום: באדיבות המקום)

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email
  יפו תל-אביב בתל אביב
053-9440250
טאיזו בתל אביב
053-7933705

מנת פד קפאו של צ'אנג' בה (צילום: באדיבות המקום)
מנת דג של מסעדת אלמרסא (צילום: באדיבות המקום)
מנה של מסעדת אנה בירושלים  (צילום: באדיבות המקום)
סטייק עסיסי במקום של בשר (צילום: באדיבות המקום)
ארוחת בוקר באלנה
מיקס פירות ים של בני הדייג (צילום: באדיבות המקום)
סטייק של NG (צילום: באדיבות המקום)
מנה של משייה (צילום: באדיבות המקום)