נגישות
נגישות

מתכונים לארוחת הצום: מה אוכלים לפני יום כיפור?

מרק עוף עם קרעפלאך, קציצות דגים עם עגבניות ושומר ומרק חרירה מרוקאי אותנטי. 3 מתכונים מזינים ובריאים לקראת ארוחה מפסקת של צום יום כיפור

מגזין REST ראש השנה וחגי תשרי מתכונים
נעם פרל

נעם פרל

תאריך פרסום: 31/08/2020, 0:00
  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

יום כיפור חל השנה ביום ראשון בערב עד צאת הכוכבים ביום שני והוא הצום החמור ביותר מהתורה. הצמים נוהגים לאכול 'ארוחה מפסקת' לפני הצום עם מנהגים שונים כמו אכילת קרעפלאך וחלות עגולות.

ישנה משמעות חשובה למזון אותו אוכלים רגע לפני הצום. הוא חייב להיות מזין, משביע, בריא ומאוד בסיסי, כלומר – נקי בטעמים שלו. רגע לפני שאתם מתחילים לבשל לקראת הארוחה המפסקת, הנה כמה רעיונות למתכונים של מנות עשירות שכוללות כמה שיותר חלבונים, פחמימות וכל מה שיעזור לכם לעבור את הצום בשלום עם גוף קליל ורווי.

משנים הרגלים: מתכונים קצת אחרים לארוחה מפסקת
מתכונים למרקים שהם ארוחה בפני עצמה

 מרק עוף עם קרעפלאך של מסעדת שמוליק כהן. צילום: באדיבות המסעדה

מרק עוף עם קרעפלאך / מסעדת שמוליק כהן, תל אביב

מצרכים:

1 עוף בינוני חתוך לרבעים
חצי קילו בשר שפונדרה
3 גזרים
2 קישואים
1/4 כרוב
1/2 סלרי
שמיר
פטרוזיליה

הוראות הכנה:
1. שמים את העוף והבשר בסיר. מוסיפים כ- 12 כוסות מים ומביאים לרתיחה. מסירים את הקצף מעל פני המרק, ממשיכים לבשל ולהסיר אותו עד שמי הבישול צלולים.
2. מוסיפים את הירקות. לאחר כ-45 דקות מוציאים את העוף, וממשיכים לבשל עד שהבשר יתרכך.

בצק לכיסונים:

2 ביצים
1/4 כוס מים
2 כוסות קמח

מלית הבשר:  
250 גרם בשר טחון מבושל
1 בצל גדול קצוץ ומטוגן
1 שן שום
מלח ופלפל לפי הטעם

הוראות הכנה:
1. לשים יחד את כל החומרים לבצק גמיש ולא דביק. מחלקים את הבצק לשניים, על משטח מקומח מרדדים כל מחצית לעלה דק.
2. קורצים מן העלה עיגולים בקוטר 6-8 ס''מ בעזרת כוס ששוליה טבולים בקמח. שמים במרכז כל עיגול כפית מן המלית, מקפלים כל עיגול לחצי ומדביקים את השוליים היטב באצבעות לחות.
3. ממלאים סיר גדול במים, מוסיפים כף מלח ומביאים לרתיחה. כשהמים רותחים, מוסיפים את הקרעפלעך ומבשלים כ-20 דקות על אש בינונית. לאחר מכן מוציאים אותו לתוך מסננת, ומוסיפים למרק. בתיאבון!

מסעדת שמוליק כהן - הרצל 146, תל אביב, 053-9440050

 מרק חרירה של המטבחון של סימה. צילום: באדיבות המסעדה

מרק חרירה / המטבחון של סימה, מודיעין

מצרכים:

כוס גרגרי חומוס (להשרות במים לילה שלם)
כוס עדשים ירוקים
4 בצלים קצוצים דק
חבילה שלמה של כוסברה קצוצה
חבילה שלמה של סלרי קצוצה
6 עגבניות אדומות ורכות (קצוץ)
כפית מלח
חצי כפית מלח לימון
רבע כפית פלפל שחור דק
2 כפות קמח רגיל
2 כוסות אטריות דקות

הוראות הכנה:
1. להרתיח את גרגרי החומוס והעדשים כ-40 דקות. אפשר להוסיף מידי פעם עוד מים, עד שהחומוס מתרכך .
2. להוסיף את הבצל, עגבניות, סלרי וכוסברה ולבשל על להבה בינונית .
3. כעבור חצי שעה לערבב בקערה את התבלינים, הקמח וכוס המים. יש לערבב כהוגן על מנת שלא יישארו שום גושים והבלילה תהפוך אחידה. לאחר מכן מוסיפים למרק. אפשר לטעום ולהוסיף מלח לפי הטעם.
4. להוסיף את האטריות ולבשל עוד 10 דקות. בתיאבון ושנה טובה.

המטבחון של סימה - עמק זבולון 24, קייזר סנטר, 053-4362836

 קציצות דגים של השפית תמר אהרוני. צילום: באדיבות השפית

קציצות דגים עם עגבניות ושומר / השפית תמרה אהרוני

מצרכים:

לקציצות
700  גר' פילה דג לבן טרי טחון
חצי צרור כוסברה

1 בצל לבן קטן
2 שיני שום
1/2 פלפל ירוק חריף
1/2 כפית פלפל לבן
מלח
פלפל שחור
שמן זית לטיגון

לסיר
4/5 כפות שמן זית
1 כף זרעי שומר
4/5 שיני שום
1 בצל לבן
1 כרישה
1/2 פלפל ירוק חריף
2 שומר גדולים
3 כוסות עגבניות שרי
1/2 כפית פלפל לבן
מלח
פלפל שחור

 הוראות הכנה:
1. מכינים את תערובת הקציצות ושמים את הדג הטחון בקערה
2. במעבד מזון טוחנים את הבצל שום הכוסברה והפלפל
3. מוסיפים את מחית התיבול לקערה עם הדג
4. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב לתערובת אחידה
5. מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה לפחות
6. בינתיים מכינים את הסיר - קוצצים את השום והבצל ופורסים את הכרישה והפלפל החריף לטבעות דקות
7. בסיר שטוח ורחב מחממים שמן זית. כשהשמן חם מוסיפים את זרעי השומר, שום, בצל כרישה ופלפל חריף ומטגנים תוך ערבוב כ-3-4 דקות
8. חותכים את השומר ל-8\1 לאורך ומוסיפים לסיר את השומר והעגבניות ומערבבים
9. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומכסים. מנמיכים את האש ומבשלים כ-30 דקות
10. מוציאים את תערובת הדג מהמקרר ויוצרים קציצות שמנמנות ופחוסות
11. במחבת נפרדת מחממים שמן זית. כשהשמן חם מטגנים בו את הקציצות כ-2 דקות מכל צד עד שהן מזהיבות היטב
12. מוסיפים את הקציצות המטוגנות לסיר עם העגבניות והשומר ומבשלים כ10 דקות

מומלץ (אם כי לא חובה) לפני ההגשה להכניס את הסיר ללא מכסה לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לכ-10 דקות להשחמה קלה

הערות ושדרוגים:
אפשר להכניס את הקציצות לרוטב גם בלי לטגן, אולם אז יש לדאוג שיש בסיר מספיק נוזלים בשביל שהקציצות יתבשלו כמו שצריך.
אפשר להוסיף לסיר גם 1-2 כפות של ערק או אוזו להעצמת הטעם האניסי
אפשר להוסיף לתערובת הקציצות גם שמיר
אפשר להשתמש ב6-8 עגבניות גדולות במקום העגבניות שרי

תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה. גמר חתימה טובה

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

דירוג הכתבה

לא אהבתי מעולה
המטבחון של סימה במודיעין והסביבה
053-4362836

תגובות0

הוספת תגובה
הוספת תגובה

השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?

תודה ששיתפת אותנו!

נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת

הבנתי

עשינו לך תיאבון? יש לנו עוד הרבה עדכונים טעימים

שם לא תקין
דוא"ל לא תקין
NEWSLETTER
4 מתכונים לסעודת שבת מושלמת
לכבוד שבת: 3 מתכונים קלילים לארוחת שבת
מתכונים לארוחת הצום: מה אוכלים לפני תשעה באב?
שומרים על הגזרה: 3 מתכונים בריאים, מזינים ועשירים
לכבוד ראש השנה: מתכונים עם סימני החג
הסטייק המושלם: פרויקט מיוחד לסוכות 2020
המלצות חג: מטיילים ואוכלים בגליל
עולים לעיר הבירה: מסעדות מומלצות בירושלים