בשנים האחרונות המודעות לצליאק ולרגישות לגלוטן קיבלה תנופה אדירה, והימנעות מגלוטן אף הפכה לטרנד בריאות שסוחף אחריו רבים, גם בלי קשר למחלה. 

אבל קצת לפני שהימנעות ממזונות שמכילים גלוטן הפכה לטרנד בריאותי, התקשו חולי הצליאק (רגישות לחלבון שמרכיב את הגלוטן) למצוא מה לאכול במסעדות. היום כבר אין כמעט מסעדה שמכבדת את עצמה שלא מציעה מנות ללא גלוטן, או תפריט שלם נטול גלוטן. 

לרגל חודש המודעות לצליאק, ריכזנו עבורכם כמה מהמנות ללא גלוטן במסעדות המובחרות. אין זה אומר שהמטבח נקי מגלוטן, ורצוי לבדוק את ההרכב המדויק של המנה בעת ההזמנה במסעדה. 

באבא יאגה – תל אביב
במסעדת באבא יאגה, שממוקמת ברחוב הירקון בתל אביב, יש מגוון משמח של מנות ללא גלוטן: סלט ירקות מתובל במיץ לימון סחוט ושמן זית (38 שקלים); קרפצ'יו דניס עם קוויאר אדום - קרפצ'יו מתובל בחומץ בלסמי לבן (65 שקלים); קרפצ'יו בקר - מוגש עם פרמז'אנו (54 שקלים); סינטה בכבישה קרה - מיושנת בתבלינים ארומתיים. מוגש עם צלפים ושמן זית (68 שקלים).

בגזרת העיקריות: פילה סלמון גריל עם רוטב שמנת ועגבניות קצוצות, מוגש עם ירקות גריל ופירה (92 שקלים); פילה דניס ושרימפס עם רוטב שום-לימונים. מוגש עם ירקות גריל ופירה (105 שקלים); סטייק אנטריקוט מוגש עם רוטב פלפלת, ירקות גריל ופירה (128 שקלים). חלק מהמנות הראשונות מוגשות במקור עם טוסטונים, אותם כמובן ניתן להוריד מהמנה. 
באבא יאגה, הירקון 12, תל אביב. 053-9444039
באבא יאגה. תמונה מעמוד הפייסבוק של המסעדה
מא פאו – תל אביב
מסעדה הודית אותנטית בעלת שני סניפים בתל אביב. בין המנות ללא גלוטן: דוסה – מעין קרפ שעשוי מעדשים, במילוי סלמון, עוף, ירקות ותפו"א שמקורן במטבח בדרום הודו; בט'ט'ה ווד'ה - כדורי תפוחי אדמה מטוגנים, מתובלים בגרגרי חרדל וכוסברה, בציפוי קמח חומוס (22 שקלים); בהאג'ה בצל - לביבות בצל מטוגנות בציפוי קמח חומוס (18 שקלים); רגד'ה - קדירת גרגרי חומוס ברוטב עגבניות, מעוטר ביוגורט, כוסברה ובצל קצוץ טרי (22 שקלים). 
מא פאו, החשמונאים 105, תל אביב. 053-9366913
מא פאו, נחלת בנימין 59, תל אביב. 053-4274881

ג'ונתן פוד קלאב – תל אביב
המקום המקסים של השף יונתן רושפלד מציע מספר מנות ללא גלוטן. סלט מכל העגבניות שגדלו השבוע בערבה, אינטיאס וסרטנים כחולים,  כרוב "סבוי" בשרי יבש, לברק שלם צלוי בחום מטורף עם ירקות מהגן של בני, סלט תמנון ענק בשמן זיתי פישולין. 
ג'ונתן פוד קלאב, קויפמן 6, תל אביב. 053-9369487

סלט עגבניות, ג'ונתן פוד קלאב. צילום: המסעדה

קיטשן מרקט – תל אביב
מנות ללא גלוטן שתמצאו בתפריט הערב של השף יוסי שטרית: מוצרלה בופאלו, עגבניות, לבנה ובזיליקום - סלט עגבניות צבעוניות עם לבנה נענע וזיתים (38/ 54 שקלים); סלט מעלים טריים, מלון מיובש, קרם ריקוטה ושומשום קלוי (48 שקלים); סקאלופ צרובים, סלט עדשים, קארי, קשיו, בטטה וג'ינג'ר (64 שקלים).
 
בגזרת הדגים והבשר: קרפצ'יו של סינטה טלה, עשבי תיבול, צימוקים, ויניגרט טלה וחומץ ורדים (64 שקלים); קרפצ'יו מדג לבן, בצלים כבושים, תפוח עץ ואיולי חזרת (58 שקלים). רייאט חם של טלה ואספרגוס, קצף של תפו"א וצ'יפס ראטה (54 שקלים); פילה מוסר, גרטן דלעת, קרם תפו"א וכמהין (114 שקלים); חזה עוף סו- ויד, בייבי שומר, קולי צימוקים, קרם שקדים ובצל ירוק חרוך (88 שקלים); שקדי טלה, שפצלה ערמונים, חסה ערבית וקרם כרוב מעושן (84 שקלים); סינטה על הגריל, 300/200 גרם, בצלים צלויים וחסה צרובה בחמאה חומה (108/148 שקלים); טרין טלה בבישול ארוך, 200/150 גרם, קרם אפונה, ערמונים ועגבניות לחות (108/138 שקלים). 
קיטשן מרקט, האנגר 12 (מעל שוק האיכרים), נמל תל אביב. 053-9426881
סלקים למנה ראשונה. צילום מעמוד הפייסבוק של המסעדה
גרג בנמל – תל אביב
בסניף הרשת בנמל תל אביב יש אופציה להזמין כמעט את כל מנות התפריט ללא גלוטן. ביניהן: פיצה על בסיס בצק ללא גלוטן עם 3 תוספות של גבינה בולגרית, בצל, עגבניות, פלפל קלוי, טונה, חציל קלוי פטריות, או זיתים ירוקים לבחירה (46 שקלים); טוסט גרג - ג'בטה ללא גלוטן, חמאת שום, גבינה צהובה, עגבנייה, בצל וביצה קשה (47 שקלים).
גרג בנמל, האנגר 20, נמל תל אביב. 053-7103011

צ'וקה בוגרשוב 
מסעדה אסייאתית שגם הוסיפה לתפריט סימון ליד המנות שניתן להזמין ללא גלוטן. גם את כל מנות הסושי ניתן להזמין ללא מרכיבים המכילים גלוטן- שיטאקי, קנפיו, פנקו וטמפורה, והן מוגשות עם סויה ללא גלוטן. בין המנות המומלצות: צ'אנג מאי- נתחי טופו / עוף / בקר, תרד, פטריות, חצילים, עגבניות שרי, בצל ירוק ובזיליקום ברוטב קארי ירוק וקרם קוקוס, מוגש עם אורז מאודה (51 שקלים); פאד תאי - אטריות אורז רחבות, נתחי טופו / עוף / בקר, ביצה וירקות ברוטב תאילנדי מסורתי, בעיטור כוסברה, בוטנים ולימון (49 שקלים); קייג'ון - חזה עוף צרוב בגריל, בתערובת תבלינים פיקנטית (56 שקלים); סאקה - פילה סלמון צרוב על הפלנצ׳ה ברוטב ליים ועשבי תיבול (84 שקלים).
צ'וקה, בוגרשוב 33, תל אביב. 053-7933814

מקסיקנה – תל אביב
במסעדות מקסיקנה בתל אביב תמצאו מגוון ענק של מנות ללא גלוטן, והן מסומנות בתפריט. נאצ‘וס קון קסו - חטיפי טורטייה תירס עם פיקו דה גאיו, פריחולס, מוצרלה, גווקמולה ושמנת חמוצה (39 שקלים); צ'ילי קון קרנה- תבשיל מקסיקני העשוי מבשר בקר, שעועית שחורה, ופלפלים חלפניוס, מוגש על מצע אורז ליים וקצת נאצ‘וס (59 שקלים); אנסלדה פינייה - חסה, כרוב אדום, צנונית, אננס, אבוקדו, שרי, בצל סגול, פקאנים, רצועות טורטיית תירס ברוטב ויניגרט תפוזים (45 שקלים) ועוד.
>> לסניפי מקסיקנה

בראון – תל אביב
השפית מיכל לוי, שחזרה משהות ארוכה במחוז פוליה שבאיטליה, מציגה מטבח ביסטרו שף עדכני ומגוון במסעדת בראון בתל אביב. המסעדה מציעה מנות ללא גלוטן, והכל על טהרת חומרי גלם טריים ומקומיים.בין המנות: סלט חסה אייסברג עם עלי סלנובה וחסה קיסר עם עלי בזיליקום, פטרוזיליה ונענע, מוגש עם קונפיטורת אגסים וגבינה כחולה (56 שקלים); קציצות דניס - עם מנגולד, פטרוזיליה וצ'ילי, ברוטב עגבניות ביתי, אורגנו, עגבניות שרי ועלי בזיליקום (92 שקלים). 
בראון, ניסים אלוני 10, מתחם G, תל אביב. 053-9344955

פורטר אנד סאנס – תל אביב
בפורטר אנד סאנס יש מגוון מנות ללא גלוטן, כמו למשל קרפצ'יו מוסר ים עם עגבניות צלויות ואספרגוס (46 שקלים) מחבת פירות ים עם לימון כבוש, כוסברה ויין לבן (96 שקלים), וגם ניתן להזמין המבורגרים בלחמניות ללא גלוטן. בנוסף, יש 2 סוגי בירות ללא גלוטן.
פורטר אנד סאנס, הארבעה 14, תל אביב. 053-4272561

טייגר לילי – תל אביב
בין מגוון המנות ללא גלוטן: מרק גאנג ג'ודט גאי-לוקשיין (כדורי  עוף  תאילנדיים), טופו,  נתחי  עוף  בציר עוף עם אטריות שעועית, פטריות שיטאקי, בצל ירוק, כרוב סיני, סלרי ואצות וואקמה (60 שקלים); מרק  קוטייאו - בקר /  עוף /  טופו עם אטריות  אורז רחבות,  גאי לוקשיין, נבטים, פאקצ'וי, בצל ירוק, כוסברה וסלרי בתוספת וון טון עוף קריספי. מוגש לצד בוטנים קלויים, שאטה גרוס ופלפלים תאילנדים מוחמצים (62 שקלים). פאד  סאן ליאנג עוף - טריות ביצים עם נתחי עוף, בצל ירוק, בצל לבן וגזר ברוטב קארי צהוב,  חלב קוקוס,  רוטב  דגים  וכפיר ליים, עם אגוזי קשיו קלויים ועלי כוסברה מעל (62 שקלים); גאנג מסמאן נאה -תבשיל חלב קוקוס בקארי מסמאן תאילנדי עם נתחי סינטה, תפוחי אדמה, כפיר ליים, קשיו קלוי וקריספי שאלוט (74 שקלים); פאד תאי - אטריות  אורז דקות עם גזר, בצל ירוק וכרוב לבן ברוטב דגים, סויה ותמרינדי, נבטים, כוסברה, בוטנים גרוסים ופלח לימון  מעל (58 שקלים) ומנות נוספות. 
טייגר לילי רמת החייל, הברזל 32, תל אביב. 053-8096525
טייגר לילי שרונה מרקט. קלמן מגן 3, תל אביב. 053-9380556
גאנג מאסאמאן נאה. טייגר לילי. צילום: יחסי ציבור

מודרן - ירושלים
המסעדה היפהפייה, הממוקמת במוזיאון ישראל בירושלים מציעה מגוון יפה של מנות ללא גלוטן: סלמון עם קוביות משחק מסלק, איולי ליים נקודות ג'ינג'ר ופולי סויה (55 שקלים); קרפצ'יו ים תיכון - מוסר ים, עגבניות, זיתים, צ'ילי שמן זית ולימון (55 שקלים); טרטר בס על חציל קלוי טחינה בצל, כוסברה, מנגו, צ'ילי וצנובר (55 שקלים); חריימי בורי עם לימונים כבושים, פלפל חריף ופפריקה, עם גרגרי חומוס קריספי (95 שקלים); סטייק סלמון על הפלאנצ'ה עם קרם בטטה שרופה מדורה, שעועית ירוקה, רוטב בוטנים וצ'ילי (110 שקלים) ועוד.
מודרן, דרך רופין 11, ירושלים. 053-9444091
קרפצ'יו סלמון, מודרן. צילום: יחסי ציבור

אדמה – זיכרון יעקב
המסעדה לא עושה כלל שימוש באבקות מרק או בסויה, כך שכל המנות שאין בהן פסטה, לחם, או פירורי לחם הן למעשה ללא גלוטן. גם בתפריט הילדים ניתן לבקש פסטה מאטריות שעועית או המבורגר ללא לחמנייה.

בין המנות המומלצות: קרפצ'יו סינטה בסגנון טרטר עם עגבניות צנוניות גרגר נחלים, בצל סגול, פרמז'ן ושמן זית (44 שקלים); ריזוטו ארבוריו עם עגבניות, בזיליקום, צנוברים עם/בלי פרמז'ן (68 שקלים); חזה עוף עם כנף בצלייה מיוחדת - עם בייבי תפו"א ובטטה וירקות גינה (82 שקלים); קדירת פירות ים עם שרימפס, קלמארי וצדפות ברוטב חמאה לבנה ומרווה (118 שקלים).
אדמה, מעלה ראשונים 8, זיכרון יעקב. 053-4247700

המעשנה - ינוב
מסעדת בשרים מעושנים, שלמעט הקינוחים ואחת המנות שמבושלת בבירה - כל המנות הן ללא גלוטן. שיטת הבישול במקום נעשית על ידי כלים מברזל יצוק ועל אש חיה, מעצי פקאן וחרוב בעיקר. למסעדה אין תפריט קבוע, והכל מוגש אל מרכז השולחן, לאחר שתחליטו על אחד מהמסלולים המוצעים במקום. 
המעשנה, נתיב הזית 88, ינוב. 053-9374909
 

טרנטינו - חיפה
מסעדה איטלקית ובה מגוון מנות ללא גלוטן, ואף ניתן לקבל את רוב מנות הפסטה עם פסטה ללא גלוטן. פרגית בפסטו - צלויה על הגריל, מוגשת עם תפוחי אדמה (69 שקלים); פילה מבקר טרי על שיפוד ברזל עם ירקות צלויים ותפוחי אדמה (115 שקלים); המבורגר עם לחמניה ללא גלוטן, מוגש עם צ'יפס (69 שקלים). 
טרנטינו, ההסתדרות 55, קניון סינמול, חיפה. 053-9444078

רשת קפה לואיז
בסניפי רשת קפה לואיז יש מגוון די גדול של מנות ללא גלוטן: חצאי ארטישוק חרוכים על הפלנצ'ה מונחים על לאבנה בקר ומעל סלסה עגבניות, גרגירי חומוס ושמן מורינגה פטרוזיליה (36 שקלים); סלט עדשים שחורות עם גבינת עיזים, סלק, גזר, עגבניות שרי, בייבי תרד, נבטי חמנייה ונענע בתיבול מיץ סלק, סילאן ולימון (57 שקלים); מבחר פטריות צרובות עם שום על חומוס עדשים מפנק ומעל בצל ירוק, בלסמי מצומצם ונגיעות של שמן מורינגה פטרוזיליה (36 שקלים). 
>> לסניפי קפה לואיז

ארטישוק צרוב, קפה לואיז. צילום: אנטולי מיכאלו

רשת ג'ירף
בג'ירף יש תפריט שלם ללא גלוטן, שכולל מנות ראשונות, מרקים, סושי, עיקריות, קינוחים ואפילו בירה ללא גלוטן.

בין המנות ללא גלוטן: מרק תאילנדי על בסיס ציר עוף וחלב קוקוס, אטריות אורז, שרימפס, קלמרי, פטריות, עגבניות, נבטים וכוסברה (42/59 שקלים); סאטה עוף - שלושה שיפודי עוף ברוטב בוטנים וקארי אדום (34 שקלים); המנה החריפה - אטריות אורז עם עוף צלוי ושרימפס, ברוטב צ'ילי מתוק וסויה ללא גלוטן (56 שקלים); שיפודי עוף הודי - שיפודי פרגית ביוגורט ותבליני טנדורי. מוגש עם אורז, שיפוד פרגית ורוטב ביריאני (59 שקלים); פבלובה ברוטב פירות יער (40 שקלים).
>> לסניפי רשת ג'ירף