נגישות
נגישות

מתכונים לארוחת הצום: מה אוכלים לפני תשעה באב?

דג צלוי עם פירה ועדשים, מעקודה עשירה של פולים וקרפלך תפוחי אדמה קלאסיים. 3 מתכונים מזינים ובריאים לקראת ארוחה מפסקת של צום תשעה באב ביום רביעי הקרוב

מגזין REST המלצות קולינריות מתכונים
נעם פרל

נעם פרל

תאריך פרסום: 26/07/2020, 0:00
  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

בין מסיכה, אלכוג'ל ומד חום - השבוע יחול ביום חמישי צום תשעה באב. תענית זו נמשכת מערב לערב והיא החמורה ביותר מבין ארבעת התעניות על חורבן בית המקדש. כמו ביום כיפור נוהגים הצמים לאכול 'ארוחה מפסקת' לפני הצום עם מנהגים שונים כמו ישיבה על הרצפה ואכילת אפר.

מעבר למסורות השונות, ישנה משמעות חשובה למזון אותו אוכלים רגע לפני הצום. הוא חייב להיות מזין, משביע, בריא, ומאוד בסיסי, כלומר - נקי בטעמים שלו. רגע לפני שאתם מתחילים לבשל לקראת הארוחה המפסקת, הנה כמה רעיונות למתכונים של מנות עשירות שכוללות כמה שיותר חלבונים, פחמימות וכל מה שיעזור לכם לעבור את הצום בשלום עם גוף קליל ורווי.

3 מתכונים מרעננים שישמרו לכם על הגזרה
מתכונים למרקים שהם ארוחה בפני עצמה

 פילה סלמון לוי של מסעדת קופינאס (צילום: מירב ואז דיאס)

פילה סלמון צלוי על פירה מג'דרה / ירון שנבל, מסעדת קופינאס

מצרכים:

סלמון:
600 גרם / 3 נתחים סלמון
כף שמן זית
מלח
פלפל

פירה עדשים:
250 גרם עדשים שחורות
1 ליטר מים
10 גרם מלח
1 קילו תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לקוביות

מג'דרה:
150 מ"ל חלב
50 גרם חמאה
כפית גדושה של מלח – 12 גרם
פלפל שחור קמצוץ 
2 בצלים קלופים ופרוסים דק
2 כפות שמן זית
20 גרם חמאה
מלח
פלפל
4 פרחים של ברוקולי
8 אספרגוס חלוטים במי מלח

הוראות הכנה:

  1. מבשלים את התפוחי אדמה במים עד שהם מתרככים, מסננים את המים, מוסיפים את החלב והחמאה, מלח ופלפל וטוחנים הכל ביחד לפירה חלק-חלק
  2. בסיר נוסף, מבשלים את העדשים השחורות, 35-40 דק' עד שמתרכך, טוחנים ומוסיפים לפירה תפוחי אדמה
  3. במחבת, מקפיצים בחום בינוני את הבצל בשמן זית חמאה ומלח פלפל עד שמשחימים, ואז מקפלים אותם לתוך הפירה
  4. את הסלמון, מחממים תנור מראש לחום של 220 מעלות, מניחים את הסלמון בתבנית אפיה ומטבלים אותה בשמן זית מלח פלפל, צולים בתנור כ-10 דק' עד שמוכן
  5. להגשה, מניחים בצלחת את הפירה, מעליו מניחים את הסלמונים המוכנים, ומקשטים מסביב בפלחי ברוקולי ואספרגוס
  6. ניתן להגיש בצד סלט עשבי תיבול טרי

קופינאס צור משה - השיבולים, צור משה, 053-9376406

 מעקודה של פול (צילום: יונית צוקרמן)

מעקודה של פול / יונית צוקרמן

מצרכים:
חבילה של פולים קפואים
7-6 ביצים
5-4 שיני שום
מלח, פלפל, אבקת מרף עוף, כורכום, סוכר

הוראות הכנה:

1. מפשירים את הפול במקרר כמה שעות
2. שמים טיפה שמן סיר ומוסיפים 4- 5 שיני שום שקצצנו. אחרי חצי דקה מוסיפים את תכולת שקית הפול ומאדים את הוכל 2- 3 דק' על אש גבוהה
3. יוצקים מים, בערך כוס וחצי מים רותחים. המים צריכים לכסות את הפול, זה הסימן לכמות המים.
4. מוסיפים לסיר כף אבקת מרק, כפית כורכום, רבע כפית מלח, רבע כפית פלפל, ו-2 כפות סוכר - זה בסדר זה לא מתוק, מרשה לכם לטעום ולהבין שזה לא.
5. אפשר לעצור כאן (לבשל עם תבלינים כרבע שעה עד שהפול מתרכך) ולהגיש את זה כתוספת, ואפשר להוסיף עוף ולהגיש את זה על מצע אורז או פירה. זה טעים.
6. למעקודה: מבשלים עד ש3/4 מהנוזלים מצטמצמים. מסננים את המים שנותרו, מעבירים לקערה, מקררים כ-5 דקות ומגישים.
7. במקביל לוקחים 6- 7 ביצים XL. מקשקשים ומוסיפים טיפה מלח ופלפל שחור. אל תשכחו שהפול מתובל כברטיפ: מתחילים עם 6 ביצים. אם הביצים מכסים את הפול, אין צורך בביצה ה-7. אם לא, מוסיפים.
8. לוקחים סיר ומכסים את כל שטח הסיר בשמן. חשוב שכל דפנות הסיר יהיו משומנות.
9. לוקחים את הפול המסונן, מכניסים לתערובת הביצים המקושקשות ומערבבים.
10. אחרי הערבוב מכניסים את העיסה לסיר. מורידים את האש ומבשלים על הגז חצי שעה.
11. אחרי שעה מכניסים לתנור שחומם מראש ב180 מעלות, עד הזהבה. מוציאים והופכים על צלחת.

יש לכם מעקודה יפה, שונה, ומקורית. בתאבון!

                         מרק קרפעלך של מסעדת קיטון (צילום: באדיבות המקום)

מרק ירקות עם קרפעלך תפוחי אדמה / אורנה רסקין, מסעדת קיטון

מצרכים:

מרק ירקות
2 בצלים
2 כרישה
5-6 גזרים
ראש סלרי
2 עלי דפנה
חצי דלורית קלופה

הוראות הכנה:
1. לשטוף את הירקות, את הבצלים והכרישה ולהכניס לסיר בחתיכות גדולות (חצאים או רבעים) שיהיה קל לשלוף אח"כ. את הגזרים, ראש הסלרי והדלורית לקצוץ דק.
2. לחמם סיר עם טיפה שמן קנולה, להוסיף את הירקות, מים, פלפל ומלח. להביא לרתיחה, להוריד קצף ולהוריד את האש למצב בו הנוזל ירתח רתיחה עדינה. לבשל כשעה.
3. להוציא את הבצל והכרישה עד כמה שניתן. לטחון (אנחנו אוהבים גם לסנן בשלב הזה) ולתקן תיבול.
טיפ: מי שמעוניין במרק צח של ירקות עדיף שיחתוך את אלו לחתיכות גדולות ויסנן את המרק מהירקות לפני תיקון התיבול.

קרעפלעך תפוחי אדמה קלאסי

מצרכים לבצק (25-30 יח')
2.5 כוסות קמח
תפוח אדמה מבושל ומעוך
2 ביצים
מלח
1/4 כוס שמן

הוראות הכנה:
לשים הכול עד שמתקבל בצק רך וגמיש. מקררים במקרר שעה לפחות בתוך ניילון.

מצרכים למילוי תפו"א קלאסי
4 כוסות פירה תפוחי אדמה
שמאלץ
פלפל
מלח

הוראות הכנה:
1. מערבבים יחדיו, טועמים ומתקנים תיבול. יש כאלו שאוהבים להוסיף למילית בצל מטוגן.
2. מרדדים את הבצק המצונן לעלה דק (הבצק תופח בבישול במים), קורצים עיגולים, ממלאים במילית תפוחי האדמה וסוגרים היטב מסביב. מבשלים במי מלח רותחים עד שזה צף + דקה נוספת.
3. לאלו שלא אוכלים את הקרפלעך במרק אלא כמנה בפני עצמה מומלץ לטגן בצל בשומן אווז ולפזר על הקרפלעך כתוספת תיבול.

קיטון - דיזנגוף 145, תל אביב, 053-9379307

צום קל ובתיאבון!

  • Facebook
  • Whatsapp
  • Facebook Messenger
  • Email

דירוג הכתבה

לא אהבתי מעולה

תגובות0

הוספת תגובה
הוספת תגובה

השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה

השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?

תודה ששיתפת אותנו!

נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת

הבנתי

עשינו לך תיאבון? יש לנו עוד הרבה עדכונים טעימים

שם לא תקין
דוא"ל לא תקין
NEWSLETTER
שומרים על הגזרה: 3 מתכונים בריאים, מזינים ועשירים
מגנום שוקולד של פוקצ'ה בר (צילום: יוסף בן אבו)
לא רק עוגת גבינה: מתכוני שבועות מכל העדות
"יכול להיות שנחליט לא לפתוח, למרות שהחוק יאפשר"
מטיילים בתיאבון: מסעדות מומלצות על כביש 90
מבשלים אהבה: מתכונים מושקעים לכבוד ט"ו באב
חוגגים אהבה קצת אחרת: המלצות טייק אווי בט"ו באב
חם. לוהט. רותח. המנות החריפות ביותר בארץ!