הקיץ הוא שעתן היפה של המסעדות בישראל. מזג האוויר מעודד לצאת החוצה, או לחילופין – להיכנס למזגן במקום לעמוד במטבח. גם התיירים שמגיעים לארץ מחפשים אטרקציות קולינריות חדשות, והמסעדנים והשפים שמחים להיענות להן. ולא, לא מדובר רק בתל אביב העיר ללא הפסקה אלא בכל הארץ.

'פסטה פיצי' בסלבה וידה. צילום: יעל ראובני

סלבה וידה – מסעדה בתנועה נפתחה במלון בראון בתל אביב כמסעדת פופ אפ, אך לנוכח ההצלחה החליט השף יובל פכלר להמשיך את פעילותה עד סוף אוקטובר (ונקווה שגם אחרי כן). 

המסעדה נמצאת במרפסת מוצלת במלון הבוטיק בראון TLV ופועלת בימים שלישי-שבת. פכלר בנה תפריט איטלקי-אמריקאי שנשען על אוכל מנחם שפגש בילדותו בארה"ב ועל בישול איטלקי עילי שבו התנסה במהלך הקריירה שלו. בגרסה שלו ל'קליפורניה פוגשת את הים התיכון' אפשר למצוא חומרי גלם טריים ואיכותיים שהופכים למנות יצירתיות וצבעוניות. פסטה פיצי עם ברוקוליני ותרד מביאה את ניחוח המאמות האיטלקיות שמכינות פסטה בעבודת יד, בדיוק כפי שפכלר עושה במו ידיו. כדור בוראטה טרייה, האחות הצעירה של המוצרלה, מוגשת עם זוקיני ופן גראטטה - פרורי לחם מתובלים שמוסיפים פריכות נעימה. מנה ראשונה של טונה צרובה עם תירס מתוק, אבוקדו וצנוברים קורצת למטבחי המזרח והולכת מצוין עם Avocado Fusion -  קוקטייל מבוסס אבוקדו, רום ואנגוסטורה. 

תחום האלכוהול זוכה להתייחסות מיוחדת מעצם העובדה שהמסעדה מתארחת בבר של המלון. פכלר הרכיב תפריט קוקטיילים מקוריים שמשלימים את המנות, ובתפריט היין מתחבאים זנים ויקבים מוכרים פחות. היין מוצע בכוסות וגם בחצאי כוסות ומתומחר בצורה נגישה (החל מ- 18 שקלים) כדי ליצור חוויה שלמה ורציפה. בימי שלישי אחת לשבועיים מתקיים Buenos noches - אירוע שמתחיל בגג המעוצב של המלון באווירת קוקטייל עם אלכוהול ומוזיקה, ונמשך אל ארוחת טעימות מיוחדת לצלילי הרכב מוזיקלי. 
פלאפל דגי ים בפראליה. צילום: יחסי ציבור

לא רחוק משם, במלון קראון פלאזה בתל אביב, נפתחה פראליה – מסעדה ים תיכונית עם קריצה ליוון (פראליה = חוף ביוונית). ואכן, מבעד לחלונות זכוכית גדולים נשקף נוף מרהיב של הים התיכון בכלל ושל חוף גורדון בפרט. התפריט משקף את הלוקיישן ומחבר בין פשטות הים-תיכונית ובישול עילי. מנות דגים, בשר וסלטים מחומרי גלם ותבלינים האופייניים למזרח התיכון ולישראל מוגשות בפרזנטציה אטרקטיבית ובאווירה אלגנטית: פאייה דגים נותנת פרשנות מקומית למנה הספרדית ומולה עומדת סינייה דג ים מהמטבח הערבי.  פלאפל דג-ים ושווארמה דגים בפיתות קטנות על מתקן ייעודי הן מנות שאהובות במיוחד על תיירים בזכות ההגשה המיוחדת והטעמים המקומיים. 

מקומות נוספים שנפתחו לאחרונה בתל אביב הם LA GARE – טאפאס בר במתחם התחנה, שמשלב מטבח שף ובר קוקטיילים. סנטה רוזה – מטבח קליפורני שהגיע לצפון תל אביב (רחוב קהילת סלוניקי 11, נאות אפקה) וגם ויטרינה לילי (נחלת בנימין 60) – אחותה של ויטרינה, המפורסמת בהמבורגרים ובנקניקיות שלה. חדשה, אך פחות, היא קפטן קארי של יונתן רושפלד בשרונה מרקט. 

מריפוסה. צילום: נופר בוגנים

את מרבית תשומת הלב בזירה תופסת כרגע מריפוסה במגרשי הגולף בקיסריה. סיבות לא חסר: את המסעדה מנהלים לא שף אחד אלא שלושה, כולם 'בוגרי הסיירת' של השף אביב משה (מסה, קוואטרו). אם כל זה לא מספיק, המסעדה החדשה תפסה את החלל של מסעדת סזרינה (מאיר אדוני) שנפתחה ברעש ונסגרה ברעש גדול עוד יותר עקב סכסוך עם הבעלים הקודמים של הנכס. 

חביב משה, מאיר אלאלוף ויומי לוי לא פוחדים מהמוג'ו של החלל, ושיפצו אותו בזמן שיא. הדבר הראשון שתופס את העין הוא הנוף הירוק מקצה לקצה. בחלל הפנימי הממוזג אפשר להשקיף על מגרשי הגולף דרך ויטרינות זכוכית גדולות, והמרפסת התלויה נמצאת ממש מעל כרי הדשא. 

התפריט שואב השראה ממסעדת מסה, אך ניכרת בו רוח עצמאית ושמחת חיים שמאפיינת את השפים ואת עבודתם המשותפת. קוביות טונה אדומה, ספייסי בוטנים וצ׳ילי, קרם חציל וכדורי אורז פריכים כבר הוכתרה כמנת הדגל, למרות הזמן הקצר שעבר מאז הפתיחה. כבד אווז בקרם פופקורן וברולה כבדי עוף מתחרים על המקום השני, וממש קשה להחליט מי לוקח. דג ים מקורמל בגלייז סויה עם קריספי רייס הוא מנה שנותרת בזיכרון הרבה אחרי שהארוחה מסתיימת בזכות שימוש נבון בתערובת התבלינים ההודית גראם מסאלה. 

אם מחליטים לוותר על ארוחה מלאה ולהגיע רק לנשנוש ודרינק, פרעצל חם שמוגש עם טחינה, זיתים סוריים ולימונים כבושים חריפים סוגר את פינת הרעב באלגנטיות קלילה. האווירה מתאימה לשעות היום ולכולם - משחקני גולף ותושבי הסביבה שמגיעים בצהריים ועד בילוי זוגי או משפחתי בערב. חדר פרטי ל-30 איש הוקם במסעדה ומתאים לאירועים עסקיים ומשפחתיים.
סלט סביח חם באלומה. צילום: דניאל לילה
במלון קראון פלזה בירושלים נפתחה אלומה – מסעדה כשרה שבראשה עומד השף מיכאל כץ. כץ הרכיב תפריט שמבוסס על תחנות בחייו - החל מהמטבח הבלגי שעליו גדל, דרך מסעדות כוכבי המישלן בהן עבד כשוליה, ועד מוסדות קולינריה שניהל בישראל. על כן, המנות משלבות טכניקות קלאסיות ומתקדמות והפרזנטציות מוקפדות. במחלקת המנות הראשונות בתפריט אפשר למצוא מרק דגים בסגנון בויאבז על בסיס עגבניות, שומר וחלב קוקוס לצד סרדינים כבושים בשמן, שום קונפי, ואריסה עדינה שמייצגת את המזרח התיכון. סלט סביח חם עם חציל קלוי, גרגירי חומוס, אריסה, עגבניות, טחינה וביצה עלומה פריכה הוא שילוב מוצלח בין מנה קלאסית להגשה מודרנית. 

המנות העיקריות מציעות מנות בשר או דגים כגון צלי בשר בבירה וקרוקטים כמו בבלגיה לצד סלמון במעטפת בצק סיגרים. המסעדה הכשרה מושכת אליה אנשי עסקים ופוליטיקאים שמעדיפים להתבודד בחדר הפרטי ולנהל שיחות על בקבוק יין יוקרתי. החלל המרכזי מעוצב באלגנטיות מאופקת. מעל כל שולחן הותקנו גופי תאורה מיוחדים השולחים אלומות אור אל המנות, והן אלו שנתנו למסעדה את שמה. האווירה הסולידית והתפריט המגוון מתאימים במיוחד לאירועים משפחתיים שבהם צריך מסעדה בעלת כשרות ברמה גבוהה.  

קובה במילוי בשר ברוטב יוגורט. אוליבו. צילום: יפית בשבקין

גל פתיחת המסעדות לא פסח על הגליל, ובכפר הדרוזי ירכא נפתח אוליבו - ביסטרו שף מקומי ים תיכוני בהשראה איטלקית. השף והבעלים, שאדי בשארה, לשעבר שף מסעדת אלבאבור, גמר אומר לפרוץ את גבולות המסורת של המטבח הערבי האותנטי ולהביא לכפר ולתודעה בצפון מטבח איטלקי עכשווי, שמשלב מסורת וחדשנות. לשם כך הותקן באוליבו (זית באיטלקית, והפרי שהכי מזוהה עם ירכא) טאבון אבן שמשגר לשולחנות פיצות, לצד מנות מסורתיות מהמטבח הערבי שקיבלו טוויסט מודרני, כמו מסחן פירות ים וספיחה כבש ברוטב טרטור (יוגורט קר). לצדם יש בתפריט סלטים ופסטה בעבודת יד שמעלה זיכרונות מאיטליה. כנאפה משערות קדאיף, גבינות ריקוטה, וברינזה, צימוקים, קינמון וסירופ סוכר היא הקינוח הערבי האולטימטיבי עם טוויסט אישי, ומולה עומד קנולי סיציליאני במילוי מוס מסקרפונה והל. העיצוב משלב בין כפר בגליל לכפר באיטליה, ודרך חלון למטבח הפתוח אפשר לראות את השף בזמן העבודה.