כאשר חושבים על השפעת התרבות האיטלקית על העולם, בלתי אפשרי להסתפק בארכיטקטורה היסטורית עוצרת הנשימה, ביצירות האמנות המרהיבים, במוזיאונים העתיקים הפזורים בערים השונות ובעיצובי בגדים או מכוניות שעיני כל גברברי ונשות תבל נשואות אליהם. אחת ההשפעות הגדולות ביותר - אם לא הגדולה ביותר - של התרבות האיטלקית היא המטבח האיטלקי, על שלל מאכליו ומשקאותיו.
המושג 'אוכל איטלקי' הפך לשגור בפי כל תושבי העולם המערבי, כמו גם אצל רוב שאר העולם. מי יכול לדמיין כיצד נראה היה העולם ללא פסטה, פיצה, לזניה ושאר המאכלים עתירי הבצק האהובים כל כך? ללא כל המנות הללו, הנשמעות טעימות כל כך במבטא האיטלקי המסולסל, העולם היה הרבה יותר עצוב ושחור.
אך עם כל הכבוד לכל מנות הפסטה שהצליחו להשתלט על היקום כולו, ידוע כי פסטה טובה ללא רוטב טעים היא כמו זוגיות אמיצה ללא אהבה ותשוקה - אפשרי, אבל מי רוצה לנסות אותה? מכיוון שרוטב טוב, במקרים רבים, הופך את הארוחה כולה לטובה וטעימה יותר, כדאי לעשות כבוד לאחד הרטבים המפורסמים, הבשריים, הטעימים והמוצלחים שיצאו מגבולות איטליה, הלוא הוא רוטב בולונז.
רוטב בולונז קרוי כך על שם העיר בולוניה, מקום הולדתו. תושבי העיר היפה והסימפטית, הבולונזים, אחראיים לא רק על הרוטב המנצח, אלא גם על מאכלים מפורסמים נוספים, כגון טורטליני, רביולי, נקניק מורטלדה ועוד. רוטב הבולונז הוא למעשה וריאציה של ראגו (Ragù), שהוא רוטב לפסטה על בסיס בשר טחון ועגבניות, שמקורו דווקא בצרפת.
הרעיון מאחורי רוטב הבולונז הוא שילוב של בשר (בדרך כלל בשר בקר, למרות שבמקומות מסוימים משתמשים בבשר עגל, חזיר, עוף, ארנב ואפילו סוס!), עגבניות טריות, ירקות ותבלינים שונים, עם פסטה מסוג כל שהוא, ועל ידי כך להפוך את המנה הרגילה למנה עיקרית ובשרית.
בשנת 1982 נרשם באקדמיה האיטלקית של המטבח ('אקדמיה איטליאנה דלה קוצ'ינה') המתכון הרשמי של רוטב הבולונז הקלאסי, וזה כולל בשר בקר, בשר חזיר, בצל, גזר, סלרי, רסק עגבניות, ציר בקר, יין לבן ושמנת. עם זאת, כמו מאכלים קלאסיים רבים, גם רוטב בולונז מקבל אינטרפרטציות רבות במטבחי העולם, כשבכולם מככבים בשר כל שהוא, עגבניות, בצל ותבלינים.
על מנת ליהנות מרוטב בולונז טעים, איכותי וכזה המדיף ניחוחות מפתים, מציע צוות המטבח של מסעדת רוזה הירושלמית מתכון מוצלח במיוחד לרוטב בולונז. כל מה שנותר הוא לבחור את סוג הפסטה האהוב, להוסיף את רוטב הבולונז עליו וליהנות מאווירה איטלקית אותנטית ואמיתית. בתיאבון!
מתכון להכנת רוטב בולונז, באדיבות צוות המטבח של רוזה:
מרכיבים:
12 עגבניות בינוניות וטריות
1 גמבה אדומה
1 ק"ג בשר בקר טחון
5 גזרים בינוניים קצוצים דק.
3 בצלים לבנים
1 חופן שום קצוץ
1 כף רסק עגבניות
1 חופן בזיליקום טרי חתוך דק
מלח ופלפל שחור גרוס
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה:
1. מטגנים בסיר רחב את הבשר הטחון עם שמן זית.
2. כשהבשר מתחיל להשחים מוסיפים את הבצל והשום ולאחריהם את הגזר הקצוץ.
3. טוחנים במיקסר את העגבניות ואת הגמבה, מוסיפים לסיר ומבשלים במשך רבע שעה.
4. כשהתבשיל רותח מנמיכים את האש לרבע שעה נוספת.
5. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
6. מוסיפים את רסק העגבניות ומבשלים במשך חמש דקות נוספות.
7. מוסיפים את הבזיליקום, מערבבים היטב ומוזגים על הפסטה.
רוזה - יפו 31, ירושלים 057-9442901
*הכתבה מכילה תוכן שיווקי
השדות המסומנים בכוכבית הם שדות חובה
השדה שהוזן לא תקין, שננסה שוב?
נפרסם את תגובתך בהתאם לשיקולי המערכת